Ексклюзивний дистриб'ютор: ТОВ «Дансон ФАРМА»

Псевдоалергія

Що таке псевдо- чи помилкова алергія?

Корінь «псевдо» походить з давньогрецької і означає «помилковий». Т.ч. псевдоалергія - це така алергія, при якій на обличчя процеси, що виглядають як справжня алергічна реакція, але на перевірку нею не є.

Справа в тому, що причини, за якими виникає помилкова алергія, відрізняються від тих, що обумовлюють алергію справжню. Стадія імунологічна (за участю такого елемента, як імуноглобулін Е) у випадку з псевдоалергією відсутня. Тут відразу ж відбувається викид провідника запальної і алергічної реакції гістаміну, і далі все вже відбувається, як при справжньої алергії, так що відрізнити їх дійсно складно, тим більше що антигістамінні препарати допомагають в обох випадках.

Чому виникає псевдоалергія?

Відповідальність за прояв алергічних реакцій лежить на гістамін. Це одне з аміачних похідних природного походження, яке регулює цілий ряд процесів в людському організмі, але в основному відомо завдяки тому, що є провідником алергічних проявів т. Н. «Негайного» типу (НЕ накопичувальних, що проявляються з часом, а що виникають відразу - наприклад, це анафілактичний шок або набряк Квінке, алергічний нежить і т. Д.). Для того, щоб стався викид гістаміну, потрібен контакт організму з алергеном - молекулою, яку організм сприймає негативно. Однак, хоча ми і називаємо гістамін провідником алергічних реакцій, все ж іноді не йдеться про справжню алергії!

Особливі білки імуноглобуліни, відомі також як антитіла, забезпечують імунітет людини, зв'язуючись селективно (тобто вибірково) з молекулами, відомими як виробники антитіл - «antibody-generators», або, скорочено, антигени. Коли в результаті зв'язування відбувається масова вироблення антитіл, це називається «імунною відповіддю». А коли в результаті зв'язування починається викид гістаміну і за цим слід алергічна реакція, антигени класифікуються як алергени.

Але іноді буває так, що імуноглобуліни не зв'язувалися з алергенами, а гістаміновий викид все одно відбувся. Ось цей випадок і класифікується як псевдоалергія.

За дуже рідкісними винятками (порушення гістамінових обміну) помилкова алергія виникає, коли в організм потрапляють певні продукти або лікарські речовини. Правильним тут було б вживання таких визначень, як «лікарська» або «харчова нестерпність». Так, наприклад, до псевдоалергії відноситься такий відомий синдром, як непереносимість лактози. Взагалі, фахівці кажуть, що з десяти випадків харчової алергії 7-8 буде проявами псевдоалергії, а причинами служать навіть не самі продукти, а консерванти, барвники та інші допоміжні речовини.

Багато непереносимості окремих медикаментів - особливо у випадку з контрастами для рентгена, деякими знеболюючими і розчинами для заміщення плазми крові - теж псевдоалергічного типу. І навіть у випадку з пеніциліном, який часто викликає справжню алергію за участю імуноглобуліну Е, відомі досить численні випадки алергії помилковою.

Нарешті, дерматити теж бувають псевдоалергічми, хоча в основному їх причина - справжня ( «справжня») алергія.

Симптоми псевдоалергії

Основний симптом - це, звичайно, викид гістаміну в організм. У нього досить типові прояви, описані вище, так що діагностувати гістамінну атаку нескладно. Цікаво, що гістамін не завжди вивільняється у відповідь на речовина, яку людина не переносить, будь до їжа або ліки. Іноді різке похолодання або яскраве сонце викликає викид гістаміну.

Але, звичайно, головною причиною псевдоалергічної симптоматики стають речовини, відомі як «лібераторів» або висвободітелі гістаміну. Їм не потрібен імуноглобулін для контакту, вони діють безпосередньо. Серед них, крім лактози та ін .:

  • смакові добавки (глутамат натрію, добавки магнію і кальцію, що поліпшують смак продуктів);
  • різні речовини-консерванти (бензоатового або сульфідного типу, і навіть невинна аскорбінова кислота - вітамін С);
  • барвники (особливо тетразин);
  • залишки добрив (нітрати, нітрити);
  • залишки отрут, що борються з сільськогосподарськими шкідниками (пестициди);
  • солі важких металів.

Відповіддю на потрапляння цих речовин в організм, крім загальної інтоксикації, стає масоване вивільненнягістаміну, а далі - шкірний висип, діарея або запор, набряки, скачки тиску, сльозоточивість і нежить, і т.д.

Серед харчових продуктів, що викликають неправдиву алергію, «чемпіонами» вважаються вже згадана вище лактоза, горіхи (особливо арахіс) і все, що приготовлено з ними або на їх основі, риба та інші морепродукти, багато ягоди (особливо полуниця) і майже всі цитрусові.

Як діагностувати псевдоалергію?

Основна відмінність справжньої і несправжньої алергії: в першому випадку мова йде про імунну проблематики, у другому - про проблематику ендокринної системи та шлунково-кишкового тракту. Тому, щоб відрізнити одне від іншого, роблять аналіз на рівень імуноглобуліну IgЕ: у випадку з псевдоалергією він не підвищується, а при істинної алергії - так. Також для визначення природи алергічної реакції робляться цитологічні мазки і тести шкірних покривів.

Як купірувати псевдоалергію самостійно?

Людина повинна з'ясувати, які саме продукти чи ліки викликають у нього викиди гістаміну, і уникати їх вживання. Це можна зробити самому, досвідченим шляхом. Людям з будь-якої непереносимістю потрібно завжди мати під рукою антигістамінні препарати (супрастин, діазолін, лоратадин і т. Д.). Часто ситуацію погіршує кишковий дисбактеріоз & ndash; потрібно приймати пробіотики і є живі йогурти. Допомагають і ферменти для поліпшення роботи підшлункової (панкреатин).

З безрецептурних засобів, які можна вживати регулярно і без синхронізації з лікуючим лікарем, відзначимо діаміноксидазу (скорочено & ndash; DAO). Цей фермент руйнує вже надійшов в організм гістамін, причому не має побічних ефектів антигістамінних препаратів на зразок сонливості і апатії, не заважає водити машину і засвоювати інформацію; діаміноксидазу також не розкладається в організмі на окремі сполуки і не впливає на загальний обмін речовин, а виконує свої функції строго в тонкому кишечнику, залишаючи його в незмінному вигляді.

Що призначають лікарі проти помилкової алергії?

Спочатку медики чистять організм від залишків небажаних речовин. Потім застосовують антигістамінні засоби. Щоб уникнути повторних проявів корисно продіагностувати і, якщо потрібно, пролікувати підшлункову залозу.

Профілактика псевдоалергії

Досить уникати небажаних продуктів і медикаментів, а також уважно читати склад продуктів, в цілому не викликають викидів гістаміну, але в яких можуть міститися барвники і консерванти небажаного типу. Овочі та фрукти краще вибирати органічні, вирощені без використання пестицидів і нітратних добрив.

up